Животни

Информация

Тегло на биволиците

550-600 кг.

Тегло на биковете

800-900 кг.

Годишна млечност

1800-2000 л.

Масленост

до 7,5%

Биволи порода Българска Мурра

Българска Мурра е високопродуктивна порода биволи, предназначена основно за мляко, но и с много добри месодайни показатели, когато се отглежда правилно. Месото на бивола е по-богато на белтък, фосфор и желязо в сравнение с говеждото, а млякото на биволицата е по-гъсто и почти 2 пъти превишава по масленост кравето мляко. Тази порода е една от най-добрите породи биволи, призната от цял свят. В миналото биволът е бил широко разпространен в България, като се е ползвал за работа на полето освен за мляко и месо. Тогавашните представители са били биволи от средиземноморски тип. Породното подобряване на българското биволовъдство, започнало през 1975г., се случва чрез подбраната порода Мурра от Индия. Породата Българска Мурра е призната за национална порода със Сертификат No10446 от 08.01.2002 год. Биволите от тази порода са по-скорозрели и достигат по-бързо до стопанска зрелост. Бременността при тези животни е по-дълга и продължава 10 месеца и 15 дни. Средното тегло на биволиците е 550–600 кг., а биковете 800 – 900 кг. като годишната млечност е средно 1800 – 2000 л. с масленост до 7,5%.

Българската Мурра има отлични адаптационни способности. Животните се отглеждат без хормони и антибиотици, екологично чисто. Биволите са на свободна паша минимум 6 месеца в годината и се поят от естествени водоизточници. През зимата за животните са осигурени места с условия за хранене и поене.

Информация

Тегло на кравите

650-800 кг.

Тегло на биците

1000-1200 кг.

Тегло на 12 месечна възраст

450-500 кг.

Кланичен рандеман

68-70%

Говеда порода Лимузин

Породата Лимузин е създадена в Югозападна Франция чрез селекция на местното аквитанско говедо. Отглежда се пасищно, има хармонично телосложение, с ясно изразени мускули – особено бутовете и добра растежна способност. Цветът на космената покривка е червено-кафяв с различни нюанси – със светли зони около муцуната и очите, по корема и вътрешната страна на бедрата и светъл цвят на рогата и копитата. Живата маса на кравите е 650- 800 кг., а на мъжките от вида 1000-1200 кг. Лимузин са с най-ниско тегло на отелванията измежду другите масово отглеждани породи. На 12-месечна възраст достигат 450-500 кг.

Това е най-разпространената чистокръвна порода в Европа в момента и може би най-лакомата порода говеда. Месото на говеда и телета от порода Лимузин е с по-фина структура на мускулните влакна, с ниско съдържание на мазнини, доста крехко, сочно и с изключителни вкусови качества.

Животните се отглеждат по екологичен начин на широки пасища, където имат достъп до разнообразна храна примесена с билки и до естествени водоизточници.

Информация

Тегло на кравите

500 кг.

Тегло на биците

700-900 кг.

Тегло на 12 месечна възраст

400-450 кг.

Кланичен рандеман

65-70%

Говеда порода Абърдийн Ангъс

Породата Абърдийн Ангъс е създадена в североизточна Шотландия: черното безрого говедо. Те са лидер в месодайното говедовъдство – с отличителни месни качества, най-скорозряла порода месодайни говеда, дребен ръст и с отлично развита мускулатура, особено на задния пояс. Месото е с отлични качества – цвят, финна структура и много добра мраморираност.

Абърдийн Ангъс са „средно тежка категория“ – кравите тежат 500 кг., а биците-700-900 кг. Характерна особеност е дребноплодието, поради което Абърдийн Ангъс е много подходящ за кръстосване с други породи. Изключително устойчиви са, лесно издържат на открито през цялата година. Те се приспособява много добре към пасищно отглеждане, подходящи са за стръмни терени поради късите им крака.

Имат един от най-високите прирасти при фазата на финиширане. При подходящ хранителен режим отлагат лесно междумускулни мазнини – мрамориране на месото. Месото на Ангъс достига максимума на своето качество след постигане на мраморирането, което се случва след 14 месечна възраст.

Отглеждаме животните пасищно 6+ месеца в годината в екологично чисти райони като контролираме храната, с която ги храним – сами я произвеждаме от местата, където ги отглеждаме, без да се добавят вещества, подпомагащи развитието и стимулиращи растежа им.

Информация

Тегло на кравите

300-360 кг.

Тегло на биците

400-550 кг.

Говеда порода Галоуей

Галоуей са традиционна шотландска порода месодайни говеда. Породата произхожда от едноименната местност в Шотландия. Тя не е много разпространена, но може да се намери в много части на света – Канада, САЩ, Австралия, както и в Европа. Галоуей е една от най-дълго създаваната порода в света говеда. Оригиналните Галоуей са черни говеда или двуцветната вариация – предната и задната четвърт черни а средината бяла. Кравите тежат 300 – 360 кг., биците 400 – 550 кг, а телетата при раждането 18 кг.

Галоуей имат дебела двуслойна козина, която ги предпазва през зимата и ги прави изключително издръжливи дори и при много сурови условия. Тази дебела козина предпазва много добре телетата и говедата през зимните месеци, благодарение на което имат минимално количество мазнина. Месото от порода Галоуей е мраморирано, с отлични качества и се отличава с уникален аромат и нежни влакна.

Говедата порода Галоуей се отглеждат пасищно минимум 6 месеца в годината в сърцето на Еленския Балкан, имайки достъп до разнообразна храна и до естествени водоизточници.

Информация

Тегло на овцете

80-110 кг.

Тегло на кочовете

120-150 кг.

Тегло на 3 месечна възраст

40 кг.

овце порода Мутон Шароле

Мутон Шароле е порода овце, създадена във Франция през 1800 г., в долината Шарол. Това е месодайна порода, характеризира се с добър прираст, скорозрялост и отлични вкусови качества на месото, както на младите, така и на възрастните овце. Животните са едри с дълго и широко тяло, бутовете им са големи и добре замускулени.

Овцете порода Мутон Шароле не понася оборно гледане, имат нужда от свободни, широки пасища. Цяло лято те се отглеждат пасищно в Еленския Балкан. Агнетата се раждат почти голи, поради което е необходимо след раждане да се отглеждат в добре отоплени помещения, както и през зимния период. Овцете са с тегло 80 – 110 кг., а кочовете 120 – 150 кг.

Мутон Шароле е разпространена в повече от тридесет държави с разнообразен климат и надморска височина – в страни от Централна Европа, Израел, Китай, Чили, Тунис и други. В България е внесена за пръв път през 2003 г.